Інтерактивні технології
громадянської освіти


Еволюція навчила тарганів уникати отрут

Опубліковано 27.05.13 14:12. Автор: Петро БРИНИХ

Таргани Учені виявили, що домашні таргани навчилися уникати отруйних пасток завдяки зміні чутливості до глюкози — комахам-мутантам вона почала здаватися гіркою.

Експерименти проводилися на тарганах, спійманих в природних умовах у Німеччині, а також на декількох лабораторних лініях. Тваринам пропонували як пригощання фруктовий джем і низькоглюкозну арахісову пасту, і багато хто з них віддавав перевагу останній, що не характерне для диких побратимів тарганів. Коли таких комах учені годували розчином глюкози з піпетки, вони мотали головою і відмовлялися її ковтати — «як діти, які хочуть їсти шпинат».

У ході нейрофізіологічних експериментів учені встановили, що уникнення глюкози пояснюється зміною чутливості рецепторів гіркоти. І у диких, і у тарганів-мутантів, у відповідь на змочування розчином глюкози чутливих волосків активувалися нейрони, що відповідають за солодкий смак. При цьому, проте, тільки у останніх одночасно активувалися «нейрони гіркоти», дія яких в результаті пригнічувала «нейрони солодкості». Цікаво, що фруктоза (ізомер глюкози) при цьому продовжувала залишатися для тарганів-мутантів привабливою.

Глюкоза використовується в пастках для того, щоб примусити комах з'їсти отруту, смаку якої вони не відчувають. Здатність уникати пастки дісталася тарганам-мутантам, не безкоштовно — учені показали, що такі тварини ростуть повільніше.

За словами авторів, результати дослідження говорять про те, наскільки пластичним може бути відчуття смаку під дією еволюційного відбору. Крім «зміни полярності», воно може, наприклад, просто зникати. Відомо, що серед хребетних багато хижаків взагалі не здатні відчувати солодке. Це пояснюється тим, що ген Tas1r2 у них мутував в нефункціональний псевдоген, причому ця мутація виникала незалежно у різних неспоріднених груп - котячих, дельфінів, мадагаскарської фосси та інших хижаків.

Головна | Новини | Статті | Інтерв'ю | Огляди | Фото
© Showua.biz. All Rights Reserved