Інтерактивні технології
громадянської освіти


Біологи пояснили походження свербіння

Опубліковано 27.05.13 14:12. Автор: Юлія МАХНІЦЬКА

Свербіння Учені встановили, що свербіння у відповідь на дію подражнюючих речовин викликають особливі периферичні нейрони, які виділяють пептид (Nppb), відомий раніше як серцевий гормон. Робота опублікована в журналі Science, стисло про неї пише sciencereview.org.

Встановити механізм виникнення свербіння вдалося у ході вивчення тих речовин, які секретують нейрони типу TRPV1. Раніше вже було відомо, що ці клітини беруть участь у формуванні бажання почіхатися. Вони ж, проте, реагували і на гаряче і на больові стимули, тому про специфічність таких нейронів до свербіння говорити було не можна.

Учені показали, що цей вид клітин викликає свербіння опосередковано - виділяючи особливий пептид Nppb. Цей пептид потім «ловлять» рецептори інших нейронів, які знаходяться в спинному мозку.

Довести, що саме Nppb грає при виникненні свербіння головну роль, вдалося завдяки використанню генетично модифікованих мишей. Ті гризуни TRPV1-нейрони яких не могли виробляти пептид, абсолютно не реагували на ін'єкції гістаміну або хлорохіну. На відміну від контрольних тварин, які при цьому безперервно свербіли. У іншому миші, мутантів, нічим не відрізнялися від звичайних.

Відкриття має важливе значення не тільки для розуміння фізіології тварин, але і для медицини. Багато з препаратів, що застосовуються при лікуванні онкологічних захворювань, викликають сильне свербіння, тому блокування рецепторів Nppb в спинному мозку здатне принести полегшення таким пацієнтам.

Раніше інша група дослідників визначила зони мозку, які відповідають за заразливу коросту. Серед них виявилися і ті, які реагують на «звичайне» гістамінне свербіння.
Головна | Новини | Статті | Інтерв'ю | Огляди | Фото
© Showua.biz. All Rights Reserved