Інтерактивні технології
громадянської освіти


Хижаки виявилися байдужими до солодкого

Опубліковано 27.05.13 14:12. Автор: Альона ВІННИКОВА

Мадагаскарська фосса Американські біологи визначили послідовність гена Tas1r2 у дванадцяти різних хижих ссавців і встановили, що багато хто з них втратив здатність відчувати солодкий смак.

Дослідники провели секвенування гена Tas1r2, що належить ссавцям різного походження, об'єднаних виключно м'ясною дієтою. Серед них були дельфіни-афаліни, морські леви, очковий ведмідь, азіатська безкігтева видра, мадагаскарська фосса і земляний вовк. Було встановлено, що у багатьох з них ген, який відповідає за чутливість до солодкого, перетворився на псевдоген, тобто втратив здатність кодувати синтез білка.

Зміни в послідовності, що спричинили втрату функціональності гена у різних тварин, були різними. Це означає, що втрата чутливості до солодкого відбувалася у кожної тварини незалежно.

Раніше ці ж автори опублікували роботу, в якій показали нефункціональність гена Tas1r2 у котячих. Мутації виявилися спільльними для всього сімейства, тому було не зрозуміло, чи є це випадковою особливістю котячих чи має стосунок до харчового раціону. Тепер автори можуть стверджувати, що втрата чутливості до солодкого є типовим прикладом конвергентної еволюції.

Цукри містяться переважно у рослинній їжі, тому хижакам, які її не вживають, здатність відчувати солодке не потрібна. Тиск відбору на відбраковування мутацій гена був відсутній, що, мабуть, і привело до його нефункціональності.

Учені встановили, що деякі з досліджених тварин втратили здатність розпізнавати не тільки солодке. Наприклад, афаліни і морські леви втратили здатність відчувати глутамат натрію, який відповідає за "м'ясний смак" - розумом (його ще називають п'ятим смаком разом із солоним, солодким, гірким і кислим). Афаліни, крім того, втратили здатність розпізнавати гірке. Зоологи вказують, що це, ймовірно, пов'язано з їх харчовою поведінкою - адже вони ковтають їжу, взагалі не пережовуючи її.

Джерело: Планета тварин
Головна | Новини | Статті | Інтерв'ю | Огляди | Фото
© Showua.biz. All Rights Reserved